Hálátlan poszt: Mi is ez a kutatás?
Hálátlan poszt: Mi is ez a kutatás?

Hálátlan poszt: Mi is ez a kutatás?

A kutatási blog legnagyobb csapdája a módszertan. Gondolom keveseknek csillog a szeme e szó hallatán, indul a mutatóujj a klikk felé, tovább innen! Ígérem, gyors leszek, és nem fog fájni, csak a lényeg: kikről és mi alapján mesélek majd erről szerencsés generációról?


Kikkel interjúztunk?

Az elmúlt két évben 49 vezetővel interjúztunk, közülük 40 fővel már 10 évvel ezelőtt is beszélgettünk. Az alanyok közötti változásokat több tényező is magyarázza. Az eredeti 50 főből vannak olyanok, akiket nem értünk el – hihetetlen, de van ilyen a mai google és social media uralta világban is! -, volt pár fő, aki nem óhajtott részt venni a kutatásban, és sajnos egy alanyunk súlyos betegség után elhunyt. Az újonnan bekerült vezetőket előre meghatározott demográfiai és karrier jellemzők alapján social media kutatás és személyes ajánlások alapján értük el. A csapatnak továbbra is tagja 5 olyan vállalkozó, akik nem, vagy csak nagyon rövid ideig dolgoztak szervezetben vezetőként. Ők egyfajta kontroll csoport, hogy a sokak által egyfajta ideális vágyképként jellemzett független vállalkozói karrierutat építők élményeit összevethessük a multivilág vezetőivel: tényleg eltérők a lehetőségek és dilemmák?. (A vállalkozói csoportban is van 1 fő változás, miután egy vállalkozó alanyunk multimilliárdosként elhagyta az üzleti világot...)

Ha már változások, akkor elárulhatom: már az eredeti csoportból sem minden alanyunk felsővezető, az egyik fontos tanulság éppen annak feltárása lesz, hogy mennyiféle irányban fröccsent szét ez a nem is olyan régen még dinamikusan hasító csapat. Nehéz egységesen beszélni róluk, hiszen az elmúlt 10 évben nagyon sok irányba haladtak mind karrierben, mind magánéletben, mind földrajzilag. Bár hasonló kérdéseket kaptak a sorstól, de az idő múlásával egyre inkább eltérő válaszokat szültek, így válik aztán egyre kevésbé egységessé a generáció „élcsapata”. Minden interjúalanyunkra igaz azonban az, fiatalon lett felsővezető, mely pozícióban hosszabb ideig dolgozott – az első kutatásunk 2003-2004 idején is.

Az X generáció rétegződése

Természetesen igaz rájuk az is, hogy az X generáció tagjai, annak is az 1964 és 1973 között született alcsoportja. Felidézhető, hogy miként jellemezték a generáció rétegződését saját maguk az interjúalanyok, még az első találkozásunk idején:

 • 1960-1963 között születettek: „az igazán szerencsések”, akik már a munkaerőpiacon voltak a rendszerváltás idején, így aktív szereplői lehettek a privatizációnak. Ideális esetben nem menedzserként, hanem tulajdonosként, befektetőként dolgoznak. (Ezzel a korosztállyal nem foglalkoztunk ebben a kutatásban.)
 • 1964-1968 között születettek: „akik elkapták a történet javát”: megfelelő motiváció és nyelvtudás esetén szinte garantált volt a gyors előrejutás, a felső vezetői pozíció.
 • 1969-1973 között születettek „a szerencsés generáció vége” már szűkülő lehetőségek jellemző az esetükben, még be lehetett futni, de már inkább be kellett állni a sorba, illetve előzni kellett az előttük születetteket.
 • 1973 után születettek: „a lemaradók”, akik nehéz pályán haladnak, nagy tehetségnek kell lenni a befutáshoz, hiszen előttük már ott vannak szervezeti hierarchiákban a dugót képző előző csapatok. Interjúalanyaink rájuk már egy új generációként tekintenek, akik legfőbb jellemzője, hogy magasabb színvonalú képzést kaptak, már valóban menedzsernek készültek az iskolapadban is. (Velük szemben a mi interjúalanyaink többsége úgy tekint magára, mint akiket maga az élet képzett ki, jó esetben a multi cégek ).

Interjúalanyaink 1964 és 1973 között születtek, tehát a középső két csoporthoz tartoznak. Izgalmas lesz látni, hogy a két csoport közötti pár év eltérés milyen különbségeket okoz, és ezek a különbségek mennyire más jellegűek most, mint 10 éve voltak.

Egy táblázat a minta legfontosabb demográfiai jellemzőiről. További adatokat majd az elemzés során ismeretetek, mint például munkahelyváltások száma, külföldi tapasztalat, jövedelmi arányok, családi állapot, gyerekek száma, egészségi és boldogság adatok.


Az interjú módszertanról röviden

Az interjúalanyokkal 1,5-3 órás félig strukturált interjúkat végeztünk, melyeket magnóra vettünk, és szószerinti átgépelés után tematikusan és narratív módszerekkel is kódoltunk, elemeztünk. Az interjúk nagyon tág témaköröket érintettek, nyitottan folyt a beszélgetés, az adott vezető történetéhez igazodva, ám igyekeztünk minél többet beleszőni az alábbi kérdésekből:


Munka világa:

 • Hol tartasz a vezetői karrieredben? Mire építhetsz? Milyen kockázatokra számítasz? Mit szeretnél még elérni?
 • Összességében mennyire, mi alapján ítéled sikeresnek a karriered?
 • Mit kell, mit szeretnél még megtanulnod, miben akarsz fejlődni?
 • A válság miként befolyásolta a vezetői, üzletről vallott gondolkodásmódod, értékeid? Átrendezett-e valamit benned?
 • Minek kellett volna / kellene ahhoz történnie, hogy külföldön építsd fel / folytasd a karrieredet?


Családi élet:

 • A párkapcsolatban mennyire tudtad megvalósítani magad? Mit adtok egymásnak? Mit adsz fel a kapcsolatért?
 • Hogy van jelen az életedben a szülői szerep, a család? Mire vagy a legbüszkébb, mire nem? Mit akarsz átadni a gyerekeidnek, és mennyire sikerül? Mivel akarod útnak indítani a gyerekeid, meddig terjed a felelősséged irántuk? (Lakás, kocsi?)
 • Hogyan működtetitek a háztartást? Változott-e valami az elmúlt 10 évben?
 • Hogy működik a kapcsolatod a szüleiddel?


Személyes szféra:

 • Mi van a családon és a munkán túl? Miből kapsz energiát, töltöd fel magad?
 • Pénz: Miről lennél képes lemondani, és miről nem? Mi az, amire vágysz?
 • Mi a helyzet az egészségeddel és a mi a várakozásod a jövőre vonatkozóan?
 • Az elmúlt 10 évben melyek voltak a téged leginkább megmozgató élmények, amelyek előhívták a szenvedélyt?
 • Hogyan van jelen az életedben a spiritualitás / lelkeddel / önmagaddal való foglalkozás? Mit ad ez számodra?
 • Megjelent-e az életedben, ha igen, milyen formában az életpályaközép élethelyzet, esetleg válság témája?


Társadalom

 • Hogyan éled meg, hogy hat a közérzetedre, hogy itt élsz, ebben az országban?
 • Hogyan látod a saját generációd? Mit tett le az asztalra?
 • Miként vélekedsz az üzlet jövőjéről, illetve a fenntarthatóság szerepéről?


Az új interjúalanyokkal folytatott beszélgetések jellemzően hosszabbak voltak – többségükkel két alkalommal is találkoztunk -, hogy a családi háttér és a karrierindulás történeteket is megismerhessük. A beszélgetések végén mindenki kitöltött egy adatlapot, amelyben a karrier, család, hobbi témában gyűjtöttünk összehasonlítható információkat, és amelyben még egy rövid „boldogság” kérdéssor is helyet kapott. Az adatok megadása természetesen önkéntes volt.

A felmérés során minden alanyunk számára megígértük azt, hogy az eredmények bemutatása során nem lesznek beazonosíthatók. Erre az ígéretemre itt a blogon is figyelni fogok!


Szeretnéd megosztani a véleményedet a témával kapcsolatban?
Írj a témával kapcsolatos nyílt LinkedIn csoportomba, vagy üzenj közvetlenül nekem!
Kapcsolódó cikkek
Olvass bele a hasonló témakörben íródott további bejegyzéseimbe!
Aranykalitkából az életpályaközép válságba?
Aranykalitkából az életpályaközép válságba?

Hová jutott a rendszerváltozás után induló, szerencsés vezetői generáció? Szubjektív hangulatú kutatási beszámoló karriersorsokról, magánéleti dilemmákról, életpályaközép válságban elfáradó és megújuló vezetőkről a most induló blogban.

A dicső múlt – szörfölés a hullámok tetején
A dicső múlt – szörfölés a hullámok tetején

Rövid visszatekintés arra, hogy 10 éve hol tartottak felsővezetői kutatásunk alanyai. Befutottak, teljesítették a társadalmi elvárások szerinti sikerkritériumokat, ám belül a legtöbben küzdöttek az alkotásélmény hiányával. Ahogy a visszajelző workshopon többen megjegyezték: „Irigylem az asztalosokat...”

Veszélyeztetett életkor
Veszélyeztetett életkor

A kutatás indulásakor 10 éve a „Fiatal Felső Vezetők” címet adtuk a programnak. Az idő múlása azóta új életkorszakot nyitott meg a vizsgált generációnak, most 40 és 50 éves koruk között járnak, vagyis térdig gázolnak az életpályaközép korszakban. Vajon mennyiben más életérzés 40-esnek lenni a 30-as életkorhoz képest? És mit gondolnak arról, miként hat ez a karrierpotenciáljukra?

A legnagyobb pofon: a gazdasági világválság
A legnagyobb pofon: a gazdasági világválság

A karriersikereken szörfölő generáció számára a leghatalmasabb, megkerülhetetlenül eléjük tornyosuló sziklát a 2008-tól induló és a 2009-2011-es években tetőző gazdasági válság jelentette.

A legjobb dolog
A legjobb dolog

A megkérdezett felsővezetők csak nagyon kevés dologban értettek egyet az interjúk során. Volt azonban egy olyan téma, ami legtöbbjükből lelkesedést váltott ki, mi több ezt a vágyat az elmúlt 10 viharos időszaka sem kezdte ki: a legtöbben vallják, hogy a legjobb dolog a világon, ha valami sajátot csinálhatunk.

Menni vagy maradni? – A nagy karrierstratégiai dilemma
Menni vagy maradni? – A nagy karrierstratégiai dilemma

Mi a jobb karrierstratégia? Kitartani egy nevelőcégnél vagy kihasználni a munkaerőpiac felhajtó erejét és a cégek között lépegetve megmászni a vezetői hierarchiát?

Turistaúton Eldorádóban
Turistaúton Eldorádóban

A következő két poszt a nemzetközi karriertapasztalatokról szól. Ezen a héten megnézzük, hányan, milyen formában futottak neki, a következő héten pedig azt, hogy milyen sikereket és nehézségeket hozott egy-egy ilyen lépés.

Nagy pálya, nagy foci, nagy pénz?
Nagy pálya, nagy foci, nagy pénz?

Még mindig a nemzetközi karrierlépéseknél tartunk. Kiderül, hogy érdemes belevágni, persze jó ha tisztában vagyunk a kockázatokkal és mellékhatásokkal is!

A nagy fröccsenés
A nagy fröccsenés

A következő két hét posztjaiban azt mutatom be, hogy milyen irányokat vett a megkérdezett 49 vezető karrierútja az elmúlt 10 évben. A blogban vizsgált hazai X generációs felső vezetői csapat karrierjének első felét a http://odkutato.hu/blog/dicso-mult-szorfoles-hullamok-tetejen képpel írtam le. Karrierjük második felében ez a sikerhullám bizony nekicsapódott jó pár váratlanul felbukkanó sziklának. A csapat pedig szerteszét fröccsent, karrierjük sokféle irányt vett.

Na, ezt nem gondoltam volna...

Ezen a héten a – a nagy fröccsenés nyomán - rögösebb utakra kerülő vezetői karriereket elemzem. Mi áll a stagnáló, le vagy kifelé vezető utak hátterében, különös tekintettel a munkanélküliség kérdésére?

Belső utakon: Megújulunk?
Belső utakon: Megújulunk?

Átstartolás: a karriermenedzsment kérdésektől a személyes fejlődés kérdései felé fordulok a következő posztokban.

​Bíborban születettek
​Bíborban születettek

Ezen a héten arról a vezetői csoportról lesz szó, akik számára az élet mintha – még? – nem tette volna fel a megújulás kérdését. Továbbra is a sikerek hullámain szörfölnek. A legtöbbük esetében az elmúlt 10 év komolyabb munkahelyi, magánéleti és egészségügyi válságok és frusztrációk nélkül telt el. Mi tette ezt lehetővé, és miként élik meg a sikereket?

Kompromisszumok navigátorai
Kompromisszumok navigátorai

A csoport tagjai miközben sok szempontból sikeresek, velük beszélgetve mégis az derül ki, hogy mindennapjaikban kevés szenvedélyt, örömet, tanulásélményt élnek meg. Legmeghatározóbb jellemzőjük, hogy elsősorban a munkaéletben, de sokan a magánéletükben is alacsony energiaszinten működnek, egyfajta futószalagszerű, túlélő üzemmódban. A boldogságkérdésekre a legalacsonyabb átlagú válaszokat adták, kiugróan a következőnél: „Utólag visszatekintve nem változtatnék semmin sem.” kérdésre adott nagyon alacsony egyetértésük jelzi, hogy valahová máshová jutottak el, mint szerették volna.

Tűzben újjászületők
Tűzben újjászületők

Ők azok, akik nem tudták elkerülni a „nagy pofont”, akár munkájuk, akár családi életük, vagy egészségük kapcsán, sőt a legtöbb esetben ezek valamilyen kombinációjában. Válsághelyzetbe kerültek, ami egyértelműen jelezte, hogy nem lehet ugyanúgy tovább folytatni az életüket. Elbizonytalanodtak, szétestek, megjárták a poklot, aztán pedig elindultak egy változási úton. Változtattak személyes értékrendjükön és életmódjukon, de akár karriercéljaikban, kapcsolataikban, családi szerepvállalásukban és spirituális irányultságukban is. Az ő történetük következik két részletben.

Tűzben újjászületők 2. – Az újraindulás
Tűzben újjászületők 2. – Az újraindulás

Egy váratlan csapás vagy egy hosszabb idő alatt begyorsuló lehúzó spirál hatására bekövetkező zuhanás után állnak talpra, és rakják össze újra céljaikat, értékeiket. Ma a megújulás rögös útjáról.

Minden sikeres nő mögött áll egy...?
Minden sikeres nő mögött áll egy...?

Maximalizmus, bizonyítási vágy és folyamatos őrlődés, ezek voltak női narratívák kulcs szavai az előző kutatási körben, 30-40 év közötti életkorukban. Vajon hol tartanak most, az életpályaközép időszakban?

A női útról 2.: a maximalizmus elengedése?
A női útról 2.: a maximalizmus elengedése?


Lehet egy felsővezető nő tökéletes anya? Mennyire sikerült elengedni a női vezetőknek az első kutatási kör idején rájuk olyannyira jellemző maximalizmust?

Férfi felsővezetők – Figyelem, kapcsolatpróba következik!
Férfi felsővezetők – Figyelem, kapcsolatpróba következik!

A férfi felsővezetőknek vajon tényleg könnyebb? Miként alakult a meredeken magasra ívelő karriert befutó férfiak karrierje és magánélete?

Férfi felsővezetők 2. – Miért nem szólt senki előre?
Férfi felsővezetők 2. – Miért nem szólt senki előre?

Megérkeztek a válások a férfi felsővezetőkhöz is, különösen a tradicionális párkapcsolatban élőkhöz. Mit tanultak mind ebből?

Forbes cikk a kutatásról

​Rövid cikk az online verzióban - https://forbes.hu/uzlet/nem-ilyen-orszagot-akart-a...és hosszabb interjúk a Forbes áprilisi számában. 


A 400 napos vezetőfejlesztő program
A 400 napos vezetőfejlesztő program

(Ezt a posztot az Aegon blogjára írtam, eredetileg itt jelent meg: https://www.aegon.hu/.../a-400-napos-vezetofejleszto...)

Tavaly március közepén sok vezetőnek a napi email özönben valószínűleg fel sem tűnt egy levél, amely egy akkor még kevéssé ismert, de gyorsan világszerte hírhedté vált vezetőfejlesztési programban köszöntötte. Én is csak most találtam meg, forwardolom, talán tanulságos lehet. 


„Kedves Vezető!

Szeretettel köszöntünk a világ egyik legkeményebb át/kiképzésén! 

Amit ígérünk: Felfedezheted és tovább izmosíthatod magadban a „leader-t”, aki utat keres a bizonytalanságban, kísérletezik és tanul, összefogja és képviseli a csapatát, és tudatosan menedzseli saját fizikai, érzelmi és szellemi energiáit. Az apróbetűs rész: hát stresszes lesz, nagyon. Perfekcionistáknak különösen. És amit nem gondoltál volna: még az eddigieknél is jobban összemosódik a munka és magánélet határa. Neked és az embereidnek is. (Nagyon apróbetű: A programban résztvevők bizonyos százalékánál jelentős az elhízás kockázata.)

Indításként egy rövid előzetes a modulokról és néhány jótanács.

 1. "Ezt nem gondoltam volna”, azaz krízismenedzsment felsőfokon, kezdőknek. Nem fogunk totojázni, az első héten rögtön mélyvízbe dobunk. Az indukciós modulban egy túlélő programhoz illően először újra össze kell raknod új munkakörnyezeted, számítógépestül, székestül, meetingestül, csapatostul. A jó hír: a vevők egy ideig nem fognak zavarni. Titkos segítség: hirtelen mindent nagyon gyorsan el lehet dönteni, meg lehet oldani, és kiderül, hogy az emberek akkor is dolgoznak, ha nem látják őket. Isten hozott a nem tudás, kísérletezés birodalmában!
 2. „Hello, leader!” Ezt a modult elsősorban azon résztvevőknek találtuk ki, akiknek a vezetői szerep azt jelenti, hogy ők a legjobb szakértők a csapatukban. Ugyanúgy megdolgoztatjuk persze a mikromenedzsereket és azokat is, akik az ad hoc működésben, a kávéautomata melletti jó ötletelésekben, az íróasztal felett áthajolva megbeszélt ügyintézésben hisznek. Egyszerre kerülsz távol az embereidtől és sokkal közelebb, mint eddig bármikor. Sokat fogsz megtudni róluk. A családjukról is. Megfordul a képlet: Ez munkahely, ide dolgozni járunk, szokta mondani sok vezető. (...és nem lelkizni, szól a kimondott, vagy csak gondolt folytatás.) Most meg ez mondják a munkavállalók: Ez a családom, itt lakom, most ide jársz dolgozni hozzánk. Ők meg hozzád, szinte be is költöztök virtuálisan egymáshoz. És persze az is nehéz, ha valakinél nincs család. Sokat fogsz beszélgetni, régen lelkizésnek gondolhattad, most a vezetői munka részévé válik. A „Hogy vagy?” kérdés elveszti sablon köszönő funkcióját, valódi kíváncsisággal, sokszor aggodalommal telik meg majd. Küzdesz majd azokkal, akik introvertáltak és nehezen elérhetők. Küzdesz azokkal, akik extrovertáltak, és soha nem tudsz annyi időt adni nekik, amennyit igényelnek. Újra észreveszed, hogy a motiváció az nem egy fix gomb, amit lehet nyomogatni, hanem egy változó szükséglet, amihez újra és újra megkeresitek az utat.  Titkos tipp: új csapatod lesz, még ha senki nem is változik meg benne. Tudod, hogy fogod újra összeépíteni őket? Szoktál ünnepelni velük? Jógázni? Zumbázni? Online borkóstolni? Még az is lehet, hogy most fogsz.
 3. „A hetedik te magad légy” Arra lehet számítani, hogy akik kiváló eredményeket érnek el az előző modulokban itt fognak megszenvedni. Jó hírnek tűnhet például, hogy megúszod a napi 1,5 óra ingázást, de jó eséllyel nem könyvolvasgatással töltöd majd. A meetingek hirtelen pontosan kezdődnek, hiszen senki nem lófrál a folyosókon, viszont wc-re sem lesz könnyű kijutni a back-to-back meetingek sorozatában. Leülsz a gép elé hétkor, és felkelsz hétkor. Az emaileket szerencsére az esti sorozatnézés közben is lehet csekkolni. Lehet, hogy írtuk már: a határok összemosódnak, és ha te nem képviseled őket, akkor a munka a termodinamika vonatkozó törvénye szerint kitölti a rendelkezésre álló teret. Titkos segítség: a tested jóbarátod, jelezni fog. Ha nem figyelsz a jelzésekre, hajlamos lehet megsértődni rád. Mint a jóbarátokkal, tölts vele elég időt, különben ő is kitölti majd a rendelkezésre álló teret. (Nem annyira titkos tipp: Az alkohol viszont nem jó barátod. De hát ugye nem csak barátokkal vesszük körbe magunkat.) 
 4. „Az utolsó(előtti(előtti)) hullám” Szörfleckék a hullámokon, melyek kívül és belül is csapkodnak. Adrenalinlökettel teli innovatív aktív napok és fásult, frusztrált szürke hangulatok váltják egymást. Megrángatnak majd (ál)hírek, remények, ijedtségek, elérhetnek tragédiák, de felszabadult életöröm is sok ér majd. (Talán még soha nem követted végig ennyire az utcádban, kertedben a fák virágzását, majd lombhullását.) A munkában a kezdeti sprint szépen maratonná válik, de a tempó nem lassul. Ilyen lesz a krízis BAU-ja. Titkos segítség: a tested mellett a lelked is jóbarátod, ő is jelez, csak sokszor trükkösebben. Kicsit olyan, mint az üzemanyag, a nagyobb hajtásban megnő a fogyasztás, kiég a motorból az üzemanyag. A képzésen felfedezheted,neked mi segít visszatölteni. (Nagyon titkos tipp: a kenyérsütés és a paradicsomtermesztés valószínűleg nem lesz elég.) Gondolkoztál már azon, hogy mi lehet a te megújuló erőforrásod? 

Előzetesen ennyit a 2020/2021-es vezetőfejlesztő tanévünkről. Már dolgozunk a következő tanév anyagán is, tessék meglepetésekre számítani!

Aláírás: az élet / univerzum / istenek / ördögök (Nem kívánt törlendő)”

Vedd fel velem a kapcsolatot a közösségi oldalaimon keresztül is!